Tekstbewerking

Misschien herkent u dit: u schrijft een tekst voor uw website of folder, uw vaktijdschrift of bedrijfspresentatie, maar bent niet tevreden over het eindproduct. De woorden lijken zich te verzetten tegen al uw goede bedoelingen en willen zich maar niet schikken tot een aansprekend, prettig leesbaar en begrijpelijk geheel. Staat er wel wat u bedoelt? U twijfelt nog over die ene formulering, en...hoort daar nu een "d" of toch "dt"?

Het kan verhelderend - en tijdbesparend! - werken uw tekst te laten beoordelen en bewerken door een taalvaardig, kritisch buitenstaander. Iemand die leest zoals uw beoogde doelgroep, maar dan met de rode pen in de aanslag. Die zowel in vorm als in inhoud eenheid kan brengen, hoofd- en bijzaken weet te scheiden, oog heeft voor zorgvuldig formuleren en voor het vermijden van gemeenplaatsen en vastgeroeste constructies.

Zo iemand ben ik: goed opgeleid, verbaal vaardig en vindingrijk, en met een brede algemene ontwikkeling. Met genoeg liefde voor taal om er, doordacht, mee te kunnen spelen.

 

Ervaring

Notuleren van vergaderingen (gezondheidszorg, Vereniging Van Eigenaren), verslaglegging van evenementen, bewerken van presentatieteksten en cursusmateriaal, correctie van vertaalde manuscripten.

Daarnaast vrij werk: gedichten en teksten voor bruiloft, uitvaart, doop; korte verhalen en columns. Voor een voorbeeld: zie "Man en Slak".

 

Prijsstelling

Ik hanteer uiterst schappelijke prijzen, berekend per pagina, per uur, of per klus, afhankelijk van uw individuele wensen en gezamenlijk overeengekomen afspraken. U koopt tijd en gemak, en een soepel lopende en grammaticaal correcte tekst.

 

Presentatie

Misschien ziet u ook op tegen de presentatie of het inspreken van uw tekst. Niet iedereen is zomaar een held in spreken in het openbaar! Ook deze klus kan ik u uit handen nemen. Ik beschik over een zelfverzekerde podiumpresentatie, een krachtige, heldere voorleesstem met duidelijke dictie (zij het met licht zuidelijke tongval), goed tekstbegrip en, zo nodig, improvisatievermogen.

Informeer gerust naar de mogelijkheden!
Wilma van Rijzingen
wvanrijzingen@gmail.com, tel 06 30973709

 

Man en slak

Waar de mythologische man met draken vocht, de oerman een mammoet overmeesterde en er in de Middeleeuwen altijd nog wel een losgebroken zwijn viel te verslaan, heeft de moderne comfortabel gehuisveste man een vijand van bescheidener formaat: de slak.

Voor de stadsman een arbitrair probleem dat beperkt blijft tot slalommen in het park tussen de onverstoorbaar traag overstekende naaktslakken. Tuinbezitters echter, die in het kader van hun midlifecrisis, herbronningsbewustzijn of vrijetijdsoverschot serieus zaak maken van tuinieren, hebben het zwaarder.

De huisjesslak, immer hongerig en niet gevoelig voor sentimenten als plantenliefde en hogere zingeving, stort zich met alle familieleden en toevallig passerende kennissen op de hosta. Verbijsterend snel heeft zo’n clan tuinmans trots gereduceerd tot sneue gatenplant. Daarna komen de minder smakelijke hapjes aan de beurt.

Schelpengrit, wist onze moderne held. Strooi het in je tuin en ze blijven steken met hun gladde voetzool. Mooi niet: slak produceert simpelweg meer slijm, verhoogt zijn glijvermogen evenredig met te overwinnen stroefheid, en marcheert vastbesloten door, richting dahliabed.

Wat nu? Herriemaken in de tuin. Wapperende zilverfolie. Plantenspuit met ijskoud water. Plantenspuit met gloeiendheet water.

Ach, kijk hem eens zijn best doen, zag je de slakken al kauwend denken.

Zou gif dan toch de enige mogelijkheid zijn? Dat kun je eigenlijk niet maken, als bewust onbespoten levend wereldburger die braaf theezakjes composteert en plastic tasjes in winkels weigert.

Ook nu gold echter de stelregel: hoge nood, redding nabij.

Bier! Raadde iemand hem aan. Een stadsbewoner van tweehoog nota bene, maar wel een bierkenner. Slakken zijn verzot op bier! Graaf een bakje in naast de planten, schenk een goede trappist, en ze duikelen stuk voor stuk het schuim in, ten onder aan hun eigen drankzucht.

Vooruit maar weer, niet geschoten altijd mis. Het was erop of eronder voor de hosta, en ook zijn eigen veerkracht was tanende.

Onlangs sprak ik hem weer, hij klonk weer als zijn oude opgewekte zelf.
Terloops informeerde ik naar zijn tuin, en nu werd hij echt enthousiast. Geen slak meer te vinden! Alles prachtig in groei en bloei! Een pak van zijn hart, een doorn uit zijn oog!

Hij nodigde me uit weer eens te komen eten, bij mooi weer in de tuin. 

Die vrijdagavond aten we weldoorvoede slakken, malsgestoofd in blonde Tripel Karmeliet. De uitbundig bloeiende hosta verspreidde een zomerse geur, en in de lege flesjes flakkerden de  tuinfakkels zacht in het zoele zomerwindje.

Het werd nog een heel romantisch avondje...